Želite da Vaš tekst bude pročitan- obratite pažnju na strukturu

Kopirajter

Gorica Lazović Virtuelni asistent-Copywriter

Dobra struktura teksta je pola obavljenog posla ukoliko želite da vaše tekstove neko zaista pročita od početka do kraja. Pažnja čitaoca je ovih dana retka roba te je potrebno da uložite trud kako bi je dobili.

Kakva je uloga structure teksta u privlačenju i zadržavanju pažnje čitaoca?

Prvo, tekst sa dobrom strukturom vizuelno privlači pažnju. Ovo postižete na sledeći način: naglasite naslov velikim fontom, koristite slike, grafikone, skice, koristite boldirane reči ili čitave rečenice, koristite buletirane liste, podelite sadržaj podnaslovima.

Drugo, tekst sa dobrom strukturom je razumljiviji. Ovo postižete jasnim naslovom, jasnim podnaslovima I jasnim pozivom na akciju. Čak ako I neko samo ‘’preleti’’ tekst shvatiće o čemu se radi i ako ga tematika interesuje nastaviće da istražuje Vaš rad ili će stupiti sa Vama u kontakt.

Treće, dobra struktura teksta znači da ste tekstu dali svrhu tako što ste čitaocu rekli koji je njegov sledeći korak. Ovo postižete tako što ćete čitaoca uputiti na neku akciju. Pozvaćete ga da pročita neki drugi Vaš tekst, da Vas kontaktira, da podeli tekst… Poziv na akciju zavisi od toga šta je bio cilj teksta.

Pisanje teksta je kao priprema kolača,potrebno je da Vam ”knjiga sa receptima” bude pri ruci dok kreirate. Provereni recepti daju dokazano dobre rezultate.

Kako napisati tekst sa dobrom strukturom?

Iako zvuči komplikovano, i teško ( a istini za volju i nije lako) postoji velika pomoć za pisanje tekstova u vidu copywriting formula (modela). Njih treba da koristite i ako ste početnik ali i ako već imate duži kopirajterski staž.

Zašto?

  • One (formule) Vam pomažu da ostanete fokusirani jer eliminišu lutanja i nagađanja koji su najčešći uzroci lošeg sadržaja.
  • One Vam pomažu da ispunite prazan list papira tekstom.
  • One Vam pomažu da pišete brže i da Vaši tekstovi daju bolje rezultate.

Praktično to izgleda ovako:izaberete temu o kojoj danas želite da napišete tekst a onda sledite neki od modela za pisanje. Prosto ko’ pasulj.

Koje su najpopularnije formule za pisanje teksta?

Pronalaženje prave formule može znatno uticati na vašu produktivnost i kvalitet tekstova tako da Vam predlažem da isprobate neku od ovih:

AIDA- Attention – Interest – Desire – Action

A-Pažnja- Privucite pažnju čitaoca;

I-Zainteresovanost-Zanimljive i sveže informacije koje se odnose na čitaoca;

D-Želja-Benefiti Vašeg proizvoda/usluge i dokaz za to što tvrdite;

A-Akcija-Kažite čitaocu šta da uradi sledeće;

AIDA je najpopularnija kopirajting formula (pogotovu kod nas) jer je primenjiva na skoro sve vrste kopija. Po ovom modelu možete pisati blog postove, tekstove za web stranice, postove za društvene mreže, video sadržaj, prodajne stranice…

Primer:

A: Želite sadržaj koji privlači posetioce na Vaš sajt?

I: Dobre priče su siguran put do pažnje čitaoca.

D: Dopustite da budem posrednik između vas i vaše ciljane publike tako što ću pronaći prave reči koje će podstaći na akciju.

A: Stupimo u kontakt

4P-Problem-Promise-Proof-Proposal

P-Problem-Opišite problem

P-Obećanje-Opišite kako će Vaš proizvod/usluga/ideja rešiti problem

P-Dokaz-Potkrepite tvrdnje dokazima;

P-Ponuda-Iznesite svoju ponudu čitaocu, poziv na akciju

Kada koristite 4P formulu, čitaocu oslikavate poželjan ishod u rešavanju nekog problema uz obavezan dokaz kako to možete i poziv na akciju Kao primer za ovaj model pogledajte Top-shop reklame. Ako obratite pažnju, uočićete 4P šablon:

Problem:Muči Vas bol u leđima;

Obećanje:imamo rešenje za Vas, Dormeo dušek;

Dokaz: imamo hiljade zadovoljnih kupaca (onda puste neki snimak sa zadovoljnim kupcem);

Ponuda: Ovaj dušek može biti Vaš po neverovatnoj ceni, poručite odmah.

PAR

P-Problem-Predstavite problem koji Vaša ciljana publika ima;

A-Agitacija-Prodrite u problem što je dublje moguće dok ne stignete do same srži;

R-Rešenje-Predstavite svoj proizvod,/uslugu/ideju kao rešenje problema

PAR je najpopularnija formula za pisanje copy-ja jer je lako primenjiva. Evo primera:

Postovi za društvene mreže zadaju Vam glavobolju(P).

Čini Vam se da većinu svog vremena posvećujete pisanju i kreiranju objava umesto da tu energiju usmerite na svoj posao(A)

Ja sam kopirajter i rado ću preuzeti deo Vaših obaveza oko kreiranja sadržaja. Javite se(R)

Izabrala sam ove tri formule zato što su lake za razumevanje i imaju široku primenu (mogu se primeniti na sve vrste prodajnog sadržaja). Inače postoji na desetine formula. Neke su specijalizovane za pisanje kratkih neke za pisanje dugih tekstova, neke su primenjive na prodajnim stranicama, neke idealne za kratke objave.

U svakom slučaju, još jednom želim da naglasim važnost strukture teksta. Kontekst i struktura udruženi daju fenomenalne tekstove. O kontekstu drugom prilikom.

Ukoliko Vam i pored ovih smernica pisanje tekstova za sajt, blog ili društvene mreže ne daje rezultate ili Vam ne ide od ruke, odradiću taj deo posla umesto Vas. Javite se.

Želite da Vaš tekst bude pročitan- obratite pažnju na strukturu