Kako angažovati Virtuelnog asistenta u Srbiji

Pronalazak adekvatne pomoći u radu može Vaš biznis višestruko unaprediti a Vama lično doneti ogromnu uštedu vremena. 

Gorica Lazović copywriter

Gorica Lazović VA

Prema nedavno  objavljenom istraživanju OLI  (Online Labour Index) sa univerziteta u Oksfordu,  Srbija spada u red zemalja koje se nalaze u samom vrhu po broju frilensera po glavi stanovnika. Virtuelni asistenti su samo jedna grana u ogromnoj freelance industriji.  

Ko su virtuelni asistenti?

Virtuelni asistenti  (Virtual Assistant) jesu osobe koje online mogu za vas obaviti različite poslove.  U red njihovih usluga spadaju sledeće stvari: administrativne usluge, različita istraživanja,  unos podataka, transkripcije, prepisivanje, kreiranje dokumenata, email marketing, upravljanje mejlovima, organizacija različitih događaja-poslovnih sastanaka ,konferencija, slavlja, organizacija putovanja, rezervacija karata, rezervacija hotela, vođenje društvenih mreža, kreiranje sadržaja i dodavanje na vaš sajt i još mnogo toga.

Složićete se da je virtuelni asistent širok pojam i da podrazumeva mnogo toga.  Naravno jedan virtuelni asistent nije u obavezi da poseduje sve navedene veštine tako da prilikom angažovanja ove vrste pomoći morate biti jasni šta očekujete od virtuelnog asistenta kao i koje veštine je potrebno da poseduje.

Zašto je korisnije angažovati virtuelnog asistenta od upošljavanja radnika?

 

Iako je još uvek novina kod nas sigurna sam da će uskoro i u Srbiji početi da uviđaju prednost korišćenja usluga virtuelnog asistenta u odnosu na klasično zapošljavanje radnika. Te prednosti su sledeće: virtuelnog asistenta angažujete prema potrebi  odnosno onoliko vremena koliko to posao realno zahteva što znači da nema praznog hoda u radu. Druga stvar je da ovom radniku ne morate obezbediti uslove za rad i opremu (kancelarija, računar, radni sto, stolica) niti mu trebate uplaćivati doprinose, baviti se prijavom i sličnom administracijom. Sve to virtuelni asistent sam obezbeđuje. S tim u vezi kolika  god bila satnica virtuelnog asistenta sigurno je niža od angažovanja stalno zaposlenog radnika.

Gde pronaći virtuelnog asistenta?

Nažalost,  u Srbiji još uvek ne postoji neka domaća platforma ili agencija preko koje biste mogli da direktno angažujete ovu vrstu pomoći.  Neki od načina su sledeći:

Možete preko svetskih poznatih platformi da postavite oglas na koji će vam se javiti ljudi sa ovog govornog područja.  Neke od najpoznatijih platformi su sledeće:

-Up work

– Freelance

– Fiverr

– People per hour

Možete preko Facebook grupa postaviti oglas.  Potrebno je najpre postati član ovih grupa. nažalost većina ovih grupa je takođe pokrenuta u inostranstvu. Navešću Vam neke od najpopularnijih Facebook grupa koja se bave posredovanjem između virtuelnih asistenata i poslodavaca:

-Virtual Assistant Savvies

-Virtual Assistant Tribe Job Board

-Virtual Assistant Jobs

Treći način je da ukucate u pretraživaču ključne reči, šta vam je potrebno, pa da na taj način dođete do sajta nekog domaćeg virtuelnog asistenta. Za početak pogledajte spisak mojih usluga i da li Vam ja na neki način mogu pomoći u Vašem poslu.

Ako vam se ovaj sadržaj svideo podelite ga osobama kojima bi mogao biti koristan

Kako angažovati Virtuelnog asistenta u Srbiji?