Lekcije iz prodaje u prodavnici zavesa

Kopirajter

Gorica Lazović- VA Copywriter

 Pre par dana, neplanirano, morala sam u kupovinu novih zavesa.  Stare su doživele tragičnu sudbinu  u veš mašini, umesto pranja bile su iseckane na  froncle  jer je nekim čudom (koje se najverovatnije zove moj najmlađi sin) parče metala završilo u bubnju mašine.

 Povedem sa sobom muža kao tehničku podršku i krenemo u potragu za zavesama.

 U kupovinu sam krenula bez prethodne ideje šta želim, sa stavom kad vidim šta se nudi odabraću ono što mi se sviđa.Inače nisam vizuelni tip pa i nemam dara da nešto zamislim kako bi fizički izgledalo.  Ispostavilo se da ovo i nije bila najpametnija taktika i da sam pre polaska u kupovinu mogla makar o nekim okvirnim stvarima da razmislim kao što su boja i dužina zavese, recimo. Lekcija za mene: ne radi ništa bez prethodne pripreme, dobra priprema je pola obavljenog posla.

Prva radnja u koju smo svratili imala je veliki izbor i tu mi se svidelo više modela ali zato žena koja je tamo radila nije bila tip prodavca koji mi se sviđa. Prvo nije bila oduševljena jer smo došli u trenutku baš kad je izašla na cigaret pauzu što je jasno stavila do znanja grimasom i dubokim uzdahom.  Krenula je redom da nam pokazuje zavese  sa komentarom ‘’ova je lepa a lepa je i ova…’’ u jednom trenutku postala je nestrpljiva jer je shvatila da ja nisam sigurna šta želim a onda se i  brecnulanula na mene kad sam nakon par belih krenula da gledam materijale krem boja ‘’ zašto gledate bež, mislila sam da želite bele!!!’’ Ljubazno sam se zahvalila na pomoći i izašla iz radnje.

A onda smo ušli u radnju kod gospođa-Ruže. Još sa vrata osmeh, ‘’Dobar dan, izvolite. Kakav model zavesa želite da znam šta da vam pokažem? ‘’ Kažem da nisam sigurna, kad vidim znaću da li mi se sviđa ili ne. Ruža onda kaže da možemo da suzimo pretragu na taj način što ćemo joj reći da li kupujemo za veliki ili mali prostor, za manje ili više osvetljen prostor, kakve su nam boje zidovi, kakav nameštaj imamo, da li volimo jednostavniji ili raskošniji izgled…Nakon svakog odgovora izbor se sužavao da bi nam na kraju Ruža ponudila dva modela. O svakom modelu je rekla po neki komentar tipa ova lepše pada, ova je lakša za održavanje, razlika je u ceni… Na kraju sam donela odluku bez ikakvog pritiska i zadovoljna izborom a da pritom i nisam izgubila puno vremena.

”Nemojte tražiti mušterije za vaše proizvode, tražite proizvode za vaše mušterije.”

                                                                     Set Godin
                                                               

Toga dana sam pored lekcije o tome šta treba imati u vidu kada kupujemo zavese, u okviru iste cene, dobila i važne lekcije iz prodaje:

-Prvo, treba biti pristojan i ljubazan, iako se čini banalnim ovu lekciju nisu savladali mnogi prodavci.

– Drugo, treba pomoći kupcu prilikom donošenja odluke tako što ćemo ispitati njegove stvarne potrebe i ponuditi mu ono što mu zaista treba u tom trenutku.

-Treće, trebamo stvarno dobro upoznati svoj proizvod ili uslugu kako bi to mogli sa lakoćom da prodajemo.

Ovo se odnosi kako na direktnu prodaju u nekoj radnji tako i na online prodaju. Uspešna prodaja se svodi na dobar odnos i dobru komunikaciju između prodavca i kupca jer su svi proizvodi i usluge u krajnjoj liniji namenjeni ljudima.

Lekcije iz prodaje u prodavnici zavesa