Prestanite da se trudite da zvučite pametno

Prestanite da se trudite da zvučite pametno

Gorica Lazović copywriter

Gorica Lazović
Virtuelni asistent - Copywriter

U želji da pokažu svoju izuzetnost mnogi kreatori sadržaja (ovo se posebno odnosi na copywriter-e i contentwriter-e) suviše energije potroše na to da zvuče pametno. Ovo se ogleda u tome da tekst obiluje manje poznatim rečima i terminima, jednostavne stvari se predstavljaju na komplikovan način tako da je prosečnom čitaocu potrebno da dešifruje to što je napisano da bi mogao da razume poruku.

Zašto je bitno da tekstovi budu što jasniji ?

Posetioci vašeg sajta su veoma zauzeti. Mnogi se bore za njihovu pažnju tako da oni neće gubiti vreme trudeći se da shvate ’’Šta je pisac hteo da kaže’’ već će jednostavno otići dalje.

Najnovija istraživanja pokazuju da posetioci u proseku  provedu manje od deset sekundi na jednoj stranici sajta.

Ako ste uspeli da privučete posetioce na svoj sajt, bilo preko društvenih mreža ili dobrim rangiranjem kod Google-a, red je da ih što duže tu i zadržite.

Što duže neko ostane na vašem sajtu to će imati više prilike da se upozna sa vama i vašom ponudom. Na kraju su veće šanse da kada mu kroz sajt pokažete sve koristi od korišćenja vašeg proizvoda ili usluge da od posetioca postane zadovoljni kupac.

Jasnoća sadržaja je bitan preduslov da posetioci nastave da listaju stranice vašeg sajta.

Kako da znate da li ste dovoljno jasni?

Uradite jednostavan test, pošaljite link ka vašem sajtu nekolicini ljudi koji nisu upoznati sa čime se vi bavite. Zamolite ih da vam daju svoje iskreno mišljenje i komentar o tome šta predstavlja vaš sajt. Odgovori vas mogu iznenaditi ali će vam dati jasan uvid šta je dobro a šta treba menjati.

Kako da vaši tekstovi budu jasni?

Pre nego što počnete da pišete zamislite jednu osobu kojoj je taj tekst namenjen. Krenite sa pisanjem kao da vodite razgovor sa tom osobom, spontano, ’’običnim’’ jezikom, sa ciljem da toj osobi prenesete vašu poruku.

Razmislite, šta vam je bitno kad nekome pričate, da tom nekome razumljivo objasnite to što želite ili da na njega ostavite utisak nekoga ko zvuči pametno?

U prvom slučaju imate šansu da nekoga zainteresujete za svoju priču i da nastavite konverzaciju. U drugom slučaju hranite svoj ego ali to je sav efekat koji ćete postići. Osoba kojoj ste se obraćali će izgubiti interesovanje da vas sluša jer vas ne razume.

Vuk Karadžić je lepo rekao: ’’Piši kao što govoriš’’ (mada je on mislio na pismo kojim se piše ali je svakako primenjivo i na jasnoću u pisanju)

Na šta još treba obratiti pažnju?

Druga stvar, kada je jasnoća vaših tekstova u pitanju, odnosi se na poruku koju želite da prenesete. Pre pisanja bilo kog teksta ili objave definišite dve stvari: svrhu toga što objavljujete i željeni ishod.

Na primer, svrha pisanja ovog teksta je skretanje pažnje ljudima koji imaju sajtove na to koliko je bitno da u svom obraćanju ciljanoj publici budu jasni. Željeni ishod je pomoć pri kreiranju sadržaja, bilo da odlučite da sami pišete ili poželite da mene angažujete za taj posao

Upamtite sledeće, zbunjeni mozak uvek kaže NE. Zato pri pisanju copy-ja UVEK dajte prednost jasnoći u odnosu na sve ostalo.

Nadam se da sam bila jasna.

 

Ukoliko znate nekoga kome bi ovaj tekst mogao da koristi, podelite ga.

Prestanite da se trudite da zvučite pametno